Opgieting

Onze opgieting wordt verzorgd in onze panorama sauna. Elke woensdagavond om 20.45 uur.

Een opgieting is een saunaritueel waarbij een mengsel van water en geurende etherische olieen op de warme saunakachel wordt gegoten. Het water/olie mengsel zal verdampen en de luchtvochtigheid verhogen. Hierdoor neemt de gevoelstemperatuur toe (de echte temperatuur daalt). De stoom, wordt vervolgens met een doek verspreidt door de cabine zodat ook de geurige olie tot zijn recht komt.

De stoom zorgt dat het warmer lijkt in de cabine. Als je op een hoger bankje zit zal de stoom zelfs als een warme deken over je neerdalen. Dat is een van de redenen om als beginner op een lage bank te gaan zitten. Zo kun je rustig wennen aan de sensatie en als je het te heet vindt kun je makkelijk naar buiten lopen.

Vaak geeft een saunameester ook een persoonlijke wapper. Hij of zij komt dan voor je staan en zwaait met zijn handdoek jouw kant op. De luchtstroom verbreekt het isolerende luchtlaagje rondom je lichaam waardoor het warmer lijkt. Soms leidt dit zelfs tot een gevoel van kippenvel. Voor de liefhebber een teken dat de opgieting geslaagd is.

De hele opgieting bestaat uit meerdere rondjes waarbij de saunameester water op de kachel giet en met zijn handdoek zwaait. Dit kan heel basic zijn maar ook aangevuld worden met muziek, licht, een verhaal, aparte geuren, bijzondere aankleding, klankschalen, ijs, smeersels zoals honing, etc. Na afloop  staat er vaak een klein stukje fruit of drankje.

 

LET OP! Er mag badkleding gedragen worden tijdens de opgieting.